Zdrowe słodkości
Co jeść, by być zdrowym? Jakich produktów unikać? I co to jest piramida żywieniowa? To tylko niektóre z pytań, na które odpowiadały dzieci z Oddziału Przedszkolnego w Szkole Podstawowej w Luszowicach.
Zajęcia w luszowickiej bibliotece przybrały formę warsztatów kulinarnych. Zorganizowano je z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych i dobrych nawyków żywieniowych. Podczas warsztatów dzieci przygotowały owsiane ciasteczka. Podczas zmagań kulinarnych użyto zdrowej żywności. Przedszkolaki miały do dyspozycji banany, płatki owsiane, pestki słonecznika, rodzynki. Było w czym wybierać. Gdy słodkości trafiły do piekarnika, dzieci zaproszono do wysłuchania historii o ich ulubionej bohaterce: Kici Koci. Czas oczekiwania na słodkości wypełniła również krótka pogadanka o piramidzie żywieniowej. Zajęcia przygotowano wspólnie z Moniką Kasprzycką, nauczycielką wychowania przedszkolnego.
Oto fotorelacja z tego pysznego spotkania: