żyJEMY w symbiozie z naturą – Filia w Pogorzycach – relacja
Warsztaty kulinarne zawsze cieszą się powodzeniem – podobnie było w Bibliotece w Pogorzycach, gdzie 4 listopada 2022 r. odbyły się warsztaty mające ma na celu zainspirowanie do sięgnięcia po dania wegańskie i wegetariańskie.
Zajęcia obejmowały część teoretyczną – wykład na temat kuchni roślinnej, porady dotyczące właściwości warzyw i owoców, zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego oraz część praktyczną – przygotowanie past wegańskich.
W zajęciach wzięły udział gospodynie z Pogorzyc zainteresowane wprowadzeniem w swojej kuchni potraw opartych na zasadach kuchni wegańskiej.
Prowadzenie: dietetyk kliniczny Natalia Jekiel, Naturhouse Chrzanów.
Warsztaty zorganizowano w ramach zadania „Biblioteka po sąsiedzku”, z cyklu „Naturalnie w bibliotece”, realizowanego z projektu BLISKO – Biblioteka | Lokalność| Inicjatywy| Społeczność| Kooperacja| Oddolność|. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.